Meditatieweekend met Coby van Herk op 18 en 19 november

Meditatieweekend Coby van Herk 18 en 19 november 2017: ‘Keerpunten in ons leven’


Coby van Herk

De verrassing van het leven vind ik (Coby van Herk, red.) toch wel in het feit dat je je nog zoveel voor kunt nemen, maar dat het uiteindelijk altijd weer anders loopt. Deze waarheid die in het boeddhisme als 1 van de 3 karakteristieken beschreven staat, zegt dat alles aan verandering onderhevig is en niets blijvend is. Door de jaren heen is die waarheid mij steeds dierbaarder geworden. Dat is natuurlijk niet zonder slag of stoot gegaan, het kan confronterend en inspirerend, avontuurlijk en bevrijdend, maar ook pijnlijk en vaag zijn. Het doet een groot beroep op onze flexibiliteit en creativiteit en de bereidheid om dit leven steeds opnieuw met huid en haar aan te gaan.

Het thema ‘keerpunten in ons leven’ heeft hier dan ook mee te maken. Die momenten in ons leven waar we soms door eigen keus, en soms omdat het ons overkwam, van kunnen zeggen dat het keerpunten zijn geweest. Alle wendingen die in ons leven hebben plaatsgevonden, hebben ons uiteindelijk op deze plek gebracht. Hoe is het om op deze plek te zijn? Wat heeft het ons gebracht, hoe gaan we daar mee om, hoe verhouden we ons tot dat wat soms onbegrijpelijk lijkt?

Coby van Herk: Door zo’n keerpunt op een reis in 1990 door Nepal, kwam ik onvoorbereid in contact met het Boeddhisme (wie kiest, of wat laat mij kiezen?). Daaruit voortkomend bezocht ik retraites in India waar Vipassana onderricht werd gegeven. De leraren kwamen uit Engeland en Amerika. De daaropvolgende jaren heb ik vooral  in Gaia House in Engeland bij veel inspirerende leraren, waaronder Christina Feldman en Stephen Batchelor, mijn teacher training gedaan. Maar ook in IMS bij Joseph Goldstein en Carol Wilson heb ik mogen smullen van de teachings! Nu, 69 jaar oud, ben ik moeder van een dochter en oma van 2 opgroeiende jongens. Zij zijn naast alle anderen mijn grootste leraren. Ik verheug me een meditatiedag met elkaar te mogen zijn en te kijken wat ons te wachten staat, ons te laten verrassen………..toch?

Informatie
In dit weekend beoefenen we Vipassana meditatie en verkennen we samen het thema aan de hand van een Dhamma-talk, geleide meditaties en uitwisseling. Dit weekend is geschikt voor iedereen die een weekend intens wil mediteren. Het programma omvat zit- en loopmeditatie. Iedere dag is er een begeleide meditatie, (korte) lezing of een meditatieve reflectie.

Inschrijving
Inschrijven kan via dit formulier. Ongeveer een week voor de aanvang van de retraite ontvang je een email met praktische informatie. Voor meer informatie kun je terecht bij Tineke Dirksen via meditatiedag@vipassananijmegen.nl We laten zo snel mogelijk weten wat de eindtijden zijn op deze meditatiedagen. 

Nota Bene
We willen je aandacht vragen voor het volgende. We krijgen als organisatie regelmatig de vraag of retraites voor een deel gevolg kunnen worden. Het is de bedoeling ook weekendretraites in principe in hun geheel worden gevolgd. Wij begrijpen dat er altijd omstandigheden kunnen zijn waardoor je niet aan alle onderdelen kunt deelnemen. Neem s.v.p. van tevoren contact op met de organisatie als dit zo is.

Linda van Neck zal waarschijnlijk ook deelnemers aantrekken uit haar geboorteland België. Daarom willen we aan de Nederlandse deelnemers die in de buurt van Jewel Heart wonen vragen of zij eventueel bereid zijn om Belgische deelnemers thuis een slaapplek te geven. Als dit zo is dan kun je dit aangeven op het inschrijfformulier bij opmerkingen.

Programma

Zaterdag 18 november 2017
9:00                Welkom met koffie en thee
09.30              Meditatieprogramma met Coby van Herk (eindtijd volgt nog.)

Zondag 19 november 2017
9:00                Welkom met koffie en thee
09.30              Meditatieprogramma met Coby van Herk
17.00              Einde meditatieweekend

Plaats
Jewel HeartHatertseveldweg 284, Nijmegen. 


Asangazaal (1e etage). 
Zie ook de website van Jewel Heart

Bereikbaarheid
Het centrum is zaterdag en zondag bij noodgevallen te bereiken op 06 11456379.

Voorzieningen
Neem sokken en/of sloffen mee. Matjes, kussens en dekentjes zijn voldoende aanwezig. Er zijn enkele meditatiebankjes.

Maaltijden

Zaterdag 18 november:

  • Koffie en thee zijn aanwezig.
  • Voor een warme (veganistische) maaltijd tussen de middag zal worden gezorgd. Mocht je door een speciaal dieet niet kunnen mee eten met de verzorgde warme maaltijd, laat ons dat dan weten voor 10 november. Je kunt in dat geval je eigen maaltijd meenemen en krijgt 13,50 euro mindering op het deelnamebedrag.
  • Voor de avondmaaltijd graag zelf boterhammen meenemen! Er is fruit.

Zondag 19 november:

  • Koffie en thee zijn aanwezig.
  • Voor de middagpauze graag zelf boterhammen meenemen. 

Kosten
De bijdrage in de kosten voor het weekend bedragen € 40,- voor de accommodatie, fruit, koekjes, koffie/thee en de warme lunch op zaterdag.We verzoeken jullie dit bedrag over te maken op rekening NL84TRIO0212313193 t.n.v. “Stichting Vipassana Nijmegen” o.v.v. “weekend Coby van Herk 2017″.
Let op: Je aanmelding is pas definitief wanneer het deelnamebedrag bij ons binnen is. We vragen je het bedrag uiterlijk drie dagen voor aanvang van de meditatiezondag over te maken. Contant betalen aan de deur is vanaf heden niet meer mogelijk.

Geldelijke bijdrage aan de leraar
Vanaf de tijd van de Boeddha wordt meditatieonderricht gezien als een vrijwillige daad van vrijgevigheid, Dana. Aan het einde van de retraite is er gelegenheid om zelf vrijgevigheid te beoefenen. Op vrijwillige basis kan Dana gegeven worden aan de leraar, die geen andere inkomsten heeft, behalve dat wat hem gegeven wordt.

 


  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Hyves
  • email