City Retreat ‘Vipassana, mildheid en mededogen’: 17-22 december 2016

City Retreat ‘Vipassana meditatie, mildheid en mededogen’: 17-22 december 2016
In samenwerking met Marij Geurts

Stadsretraite
De City Retreat geeft de gelegenheid om Vipassana- en Metta meditatie te beoefenen terwijl je thuis slaapt en eet en gewoon naar je werk gaat of anderszins je dagelijkse (gezins-) verplichtingen hebt. Zo krijg je de mogelijkheid om zowel de formele meditatie te beoefenen als de houding van opmerkzaamheid en vriendelijkheid te integreren in je dagelijks leven.

Zorg voor elkaar, in vrede samen zijn, mogen geven en ontvangen, krijgt traditiegetrouw in onze cultuur in deze kerstperiode periode extra aandacht. Deze kwaliteiten zijn ook de basis van de boeddhistische meditatie.

In Vipassana meditatie beoefenen we mindfulness die gericht is op het zuiveren van de hart/geest waardoor deze vrij kan worden van conditioneringspatronen en kan rusten in zijn oorspronkelijke aard. Het beoefenen van vriendelijkheid en mildheid is ondersteunend voor het proces van inzicht. Ons spreken, denken en handelen kan dan gaandeweg meer vanuit wijsheid, compassie en gelijkmoedigheid belichaamd worden.

Het is aan te bevelen dat je tijdens deze retraiteweek geen extra activiteiten plant buiten de noodzakelijke. Een “relaxte” agenda is een belangrijke conditie om te mediteren.

Voor wie


De retraite is voor iedereen die in deze “donkere” dagen voor kerstmis de behoefte voelt aan inkeer en verdieping. Bekend zijn met Vipassana meditatie en/of mindfulness strekt tot aanbeveling.

Foto Marij geurts 2014Marij Geurts

Haar zoektocht in de dhamma begon in het begin van de jaren tachtig met Zen meditatie. Vanaf 1998 volgde zij Vipassana retraites bij verschillende westerse en Aziatische leraren. Sinds 2008 zijn de jaarlijkse lange retraites in IMS en de Forest Refuge in de Verenigde Staten een belangrijke bron van inspiratie. Marij Geurts praktiseerde o.a. met Joseph Goldstein, Annie Nugent, Sky Dawson, Charles en Patricia Genoud. Zij beoefende Insight Dialogue met Gregory Kramer en deed Abhidhamma-studie bij Ven. U Nanadamala en Andrew Olendzki, Sutta-studie bij BCBS in Barre.

Marij Geurts is zowel bekend met de klassieke Mahasi methode als met Vipassana zoals onderwezen door U Tejenya. Zij faciliteerde de dhamma door het begeleiden van introductiecursussen en dhamma-leerdagen. Zij begeleidt retraites bij de Stichting Inzichts Meditatie (SIM) en is kerndocent in de 2-jarige Dhamma Verdiepingscursus van de SIM. Zij begeleidt mensen bij hun levensvragen en spirituele ontwikkeling. Wat haar boeit is hoe de wijsheid van de dhamma te belichamen in het dagelijkse leven.

Inschrijven en informatie

We willen je aandacht vragen voor het volgende: Het is de bedoeling dat de hele retraite gevolgd wordt. Wij begrijpen dat er altijd omstandigheden kunnen zijn waardoor je niet aan alle onderdelen kunt deelnemen. Neem s.v.p. contact op met de organisatie.

Voor meer informatie over de City Retreat kun je terecht bij Jos van de Voort via meditatiedag@vipassananijmegen.nl.

Ongeveer een week voor de aanvang van de retraite ontvang je een email met praktische informatie.

Programma

Zaterdag 17 december:
9.00 uur meditatiezaal open / koffie thee
9.30-20.00 uur retraite programma

Zondag 18 december:
9.00 uur meditatiezaal open / koffie thee
9.30-16.30 uur retraite programma

Maandag 19 t/m donderdag 22 december:
19.00 uur meditatiezaal open
19.30-21.45 uur retraite programma

Het programma omvat zit- en loopmeditatie. Iedere dag is er een begeleide meditatie, (korte) lezing of een meditatieve reflectie. Er is tijdens de retraiteweek gelegenheid tot een individueel gesprek met de begeleider.

Plaats
Jewel Heart
Hatertseveldweg 284, Nijmegen.
Asangazaal (1e etage)
. Zie ook: Jewel Heart

Bereikbaarheid
Het centrum is zaterdag en zondag bij noodgevallen te bereiken op 06 – 13 97 83 48.

Voorzieningen
Neem sokken en/of sloffen mee. Matjes, kussens en dekentjes zijn voldoende aanwezig. Er zijn enkele meditatiebankjes.

Maaltijden

Zaterdag 17 december:

 • Koffie en thee zijn aanwezig.
 • Voor een warme (veganistische) maaltijd tussen de middag zal worden gezorgd. Mocht je door een speciaal dieet niet kunnen mee-eten met de verzorgde warme maaltijd, laat ons dit even weten voor 10 december. Je kunt in dat geval je eigen maaltijd meenemen en krijgt 13,50 euro mindering op het deelnamebedrag.
 • Voor de avondmaaltijd graag zelf boterhammen meenemen! Er is fruit.

Zondag 18 december:

 • Koffie en thee zijn aanwezig.
 • Voor de middagpauze graag zelf boterhammen meenemen! Er zal een (veganistische) soep worden geserveerd.

Maandag 19 t/m donderdag 22 december:

 • Koffie en thee zijn aanwezig.
 • Deelnemers worden verwacht thuis te hebben gegeten.

Kosten
De kosten van de City Retreat zijn €55,- en dekken de accommodatie, koffie/thee en de warme maaltijd op zaterdag. We verzoeken je dit bedrag, na inschrijving, over te maken op rekening NL84TRIO0212313193 t.n.v. “Stichting Vipassana Nijmegen” o.v.v. “City Retreat 2016″.

Geldelijke bijdrage aan de leraar
Vanaf de tijd van de Boeddha wordt meditatieonderricht gezien als een vrijwillige daad van vrijgevigheid, Dana. Aan het einde van de retraite is er gelegenheid om zelf vrijgevigheid te beoefenen. Op vrijwillige basis kan Dana gegeven worden aan de leraar, die geen andere inkomsten heeft, behalve dat wat hem gegeven wordt.


 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Hyves
 • email